Waar kom ik vandaan

Als nakomertje in het gezin heb ik twee bijnamen: Veertje en spuit 11. Deze kloppen wel: er hoeft niet heel hard geblazen te worden of ik ga als een veertje van mijn plek. De uitdrukking spuit 11 staat voor: ‘Een -onbeduidend– persoon wil (ook nog) iets zeggen, maar wordt daarin niet serieus genomen.’ Ben je ook de jongste, dan herken je dit misschien. Als klein meisje kan ik niet altijd meedoen met de groteren. Dan voel ik me soms al bij voorbaat buitengesloten. Er wordt veel voor me gezorgd en uit handen genomen. Dat voelt wel fijn en daar ga ik aan wennen. Zo krijg ik onbewust ‘waarheden’ over mezelf en de anderen. Een ‘stemmetje’ vertelt me dat het belangrijk is dat de ander me aardig vindt, dat de ander het veel beter weet of kan. Om de sfeer luchtig te houden, al is het maar voor mezelf, gebruik ik vaak vrolijkheid en humor.

Over mij Vera van Houten

Mijn basis

Als ik ga onderzoeken welke overtuigingen ik heb en wat ik belangrijk vind, kom ik als vanzelf bij mijn ouders terecht. Want wat zij hebben meegemaakt heeft zoveel effect op hoe ze mij hebben opgevoed. Een paar jaar geleden sta ik in een opstelling tegenover mijn moeder, oma, overgrootmoeder en haar moeder en oma. Ik voel in elke vezel de verbondenheid met al deze vrouwen. Die voel ik nu nog steeds. Ik weet dat ik deel van hen ben. Als ik me bewust ben dat ik bepaalde overtuigingen heb afgekeken van mijn ouders, kan ik door naar anderen te kijken, dit veranderen.

Nieuwe inzichten

Door het beoefenen van Shiatsu heb ik veel geleerd over gezondheid, voeding en omgaan met emoties. De Oosterse geneeswijze kijkt naar het geheel van het lichaam en geest: zij zijn onlosmakelijk verbonden via bepaalde punten in het lichaam. Via die punten kan je de energie naar de organen beïnvloeden. Hoe voeden we ons lichaam en geest? We kennen allemaal spreekwoorden die de samenhang tussen lijf en gedachten zo mooi aangeven. Iets op je lever hebben. Je gal spuwen. Iets niet (meer) slikken. 

Ik heb leren luisteren naar de signalen van mijn lichaam. Mijn lichaam is meer dan een vervoermiddel voor mijn hoofd. Steeds beter blijf ik in beweging, vanuit mijn eigen rust. Met de focus op mijn ademhaling, spierkracht, gedachten en doelen/taken. Vanuit mijzelf kijken naar de verwachtingen of wensen van de ander en hier op reageren. En is dit niet wat je verwacht of wil? Dit is dan niet tegen jou, maar voor mij.

Rust in beweging

Ik heb mogen ervaren hoe het is om mijn vleugels uit te slaan en te spelen. Wil jij onderzoeken hoe je meer rust in je beweging kan krijgen, dan wil ik er zijn om te helpen deze vrijheid te ervaren.

Leren van je leven kun je leren

Persoonlijke ontwikkeling

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), Transactionele Analyse (TA), Systemisch Werk (SW)/familieopstellingen en Shiatsu (drukpuntmassage) sluiten voor mij mooi op elkaar aan bij persoonlijke ontwikkeling. NLP kijkt naar wat je wil bereiken en wat je nodig hebt om daar te komen. TA kijkt terug naar de ‘bagage’ die je bij je draagt. Wat is helpend, wat houdt je op dit moment tegen? SW gaat naar het onbewuste: de regels en gewoontes die in jouw familiesysteem gelden. En die je uit onbewuste loyaliteit blijft volgen, ook al helpen ze jou niet (meer). Iedere dag weer kom je in veel verschillende systemen. Familie, werk, school, vereniging, de straat, het land. Waar je ook bent, jouw gedachten en reacties hebben een kern die teruggaat naar dat eerste systeem. Het tekenen van jouw genogram, dit is een stamboom met persoonlijke gegevens, levert vast al zoveel moois op!

Ieder systeem zoekt naar balans. En balans is constant in beweging. Als je bewust kan ‘zien’ wat er is, kan je anders kijken, aannemen wat er was of wat er niet was. Dit geeft je rust.
Deze ontdekkingsreis kan je eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen…

‘Klim de berg zodat je de wereld kan zien, niet omdat de wereld jou kan zien.’
(Chinees gezegde)