Wat is de zin? Deze kritische stem ken ik heel goed. Zoals: Wat is de zin van social media? Iedereen is druk met zichzelf (profileren).

Het is zo makkelijk en aanlokkelijk om aan deze stem toe te geven. Want welke woorden vertellen kort en goed wie ik ben, wat ik doe en vooral waarom…. Wat is de zin die het zó omschrijft dat het precies díe mensen aanspreekt die een stukje samen op willen gaan.

Mezelf laten zien…. dat is nog niet zo makkelijk. Dat heb ik niet geleerd. Integendeel: hoe onzichtbaarder hoe veiliger. Dat geeft rust.

Vaak blijkt deze stem ook tegen anderen te praten: ‘Wat is de zin van terugkijken naar mijn jeugd; die kan ik niet meer veranderen!’ ‘Pijn is fijn? Daar geloof ik niet in. Beter blijf ik veilig in mijn comfortzone. Die ik zelf heb gemaakt door heel hard werken. Al van jongs af aan.‘ Eens: jouw jeugd is zoals hij was. En toch: als je ‘jouw zinnen verzet’, kan je andere stemmen horen. Andere gedachten krijgen. Anders kijken. Anders voelen. ‘Pijn wordt dan niet fijn’, maar misschien wel klein.