Welkom, nieuwkomers en jullie families. Er valt hier veel te ontdekken en te leren. Ik wens jullie toe dat je vooral ook de tijd neemt om jezelf te ontdekken. Wie jij bent, wat voor jou belangrijk is. Dat maakt het contact met de ander misschien wel makkelijker.

In Leiden zijn ze ineens overal om me heen: de nieuwkomers. Ze verkennen in groepjes hun nieuwe omgeving. Het is El Cid: de introductieweek. Alles is uit de kast getrokken om het voor hen aantrekkelijk te maken (lees: vooral veel muziek en drank). Er is toegangscontrole: ik wens ze veel succes met het toezicht houden op ‘nix onder 18’.
Zelfs als toeschouwer merk ik de (onbewuste) spanning van deze nieuwe omgeving. Naast me veegt een jonge vrouw de tranen van het gezicht van de jonge vrouw voor haar en spreekt troostende woorden. Verderop staat een jongen in zijn eentje met een verwonderde blik om zich heen te kijken. In een luidruchtig groepje doen twee heel stoer. Stiekem vraag ik me af hoe stoer ze werkelijk zijn, als ze later de ouderejaars ontmoeten. In de verte komt er al een aan: zelfverzekerde tred, stropdas losjes op het nog witte overhemd, bier nonchalant in zijn hand. Hier loopt iemand met ervaring! Qua leeftijd schat ik hem in als 2e jaars. En ja, daarmee is hij al meer ervaren dan ik.