Wat gek eigenlijk….. muziek is zoiets moois. En dan is het 2e deel van het woord zowel in het Engels als het Nederlands ziek. Welk woord zou er eerst geweest zijn: muziek of ziek? Is er misschien een verband tussen die twee? Allebei:
– zijn al zo oud als de mensheid
– kennen veel soorten/variaties: de een meer bekend dan de ander
– doen iets met je: je gedachten, gevoelens/emoties en je lijf
– ontwikkelen zich in de loop van de tijd.

Muziek helpt me om in beweging te komen of juist om te relaxen, maar ziek…? Ik moest er wel even over nadenken. Is muziek de klank of juist de stilte tussen de klanken? En wat is dan ziek? Muziek mag er altijd zijn. Hoe is dat met ziek: heb ik een ziekte of ben ik ziek?
Als ik vertel dat ik buikpijn heb, hangt de reactie af van wie ik het vertel: ‘Wat heb je gegeten?’ ‘Wat zit je dwars?’ ‘Ja vervelend, dat heb ik ook zo vaak.’ That’s it. Als ik vertel dat ik darmkanker heb zie ik vaak een onbewuste reactie. Want kanker heeft een indrukwekkende reputatie. Het voelt alsof ik met stip de hitparade ben binnengestormd. De stilte tussen de klanken…en ik wacht op de stemmen van de jury.
Ik ben me ineens bewust van iets in mijn lijf, dat er waarschijnlijk toch al jaren zit. Als het zachte geluid van de piano in de achtergrondmuziek, dat plots wordt overstemd door een snelle viool die binnenkomt alsof het een Japanse drum is. Deze klank, deze muziek vraagt om aandacht. Net zo zal ik me (moeten) overgeven aan de aandacht die deze ziekte vraagt. Gelukkig is het de meeste momenten voor mij als achtergrondmuziek en vervolg ik mijn weg. Luisterend naar muziek (deelnemer) en niet bezig zijn met ziek (slachtoffer). Fijn om te merken dat mijn persoonlijke ontwikkeling me ook echt helpt nu ‘het erop aan komt’.

Muziek en ziek: hoe kan jij hierin opgaan? Ken jij dit vanuit jouw familie van herkomst? Als je er samen naar wil kijken ben je welkom!