Alsof er een snaar van de gitaar breekt.
Het ritme van onderzoek – uitslag (- evt. behandeling) zou een rustige periode zijn, maar wordt plots onderbroken. Mijn lijf bedenkt vanuit het niets een optreden ‘hakken’. De boodschap die mijn lijf aan mij presenteert is heel duidelijk. Even zo krachtig en overtuigend is de presentatie van Erik en mij in het contact met de HAP, met de ambulancemedewerkers en op de SEH. De medewerkers luisteren met aandacht naar onze antwoorden op hun vragen. In het mu-ziekenhuis presenteren allerlei apparaten hun cijfers en grafieken. Gelukkig zijn er geen ernstige noten te kraken. De hakkers verdwijnen intussen van het toneel. Of het door mijn mu-ziek komt valt niet te zeggen. De juryleden geven uit voorzorg een pillenkuur mee en de opdracht goed te luisteren naar mijn lichaam. Anders krijg ik mogelijk de rekening gepresenteerd.
Op weg naar huis hoor ik een radioreclame voor een training ‘Presenteren- SPREEK’. Ik bedenk me dat je voor succesvol presenteren altijd iemand anders nodig hebt. Iemand die ‘luistert’. Echt luistert. Luisteren kan je namelijk met zoveel bedoelingen doen. Luister je naar iemand alleen met de bedoeling om hierop te reageren met jouw mening of ervaring? Luister je om voor jezelf iets te onderzoeken? Luister je alleen als het moet? Of luister je om de ander de ruimte te geven om te vertellen?
De manier waarop er die ochtend naar ons wordt geluisterd, maakt dat we met een geruster hart naar huis gaan.
Wat we ‘goed presenteren’ vinden is afhankelijk van wie er luistert. In welke omgeving of cultuur je presenteert. Als het gaat om luisteren lijkt wat ‘goed’ is meer voor de hand te liggen. Toch gaat het in een gesprek vaak mis omdat we niet (genoeg) naar elkaar luisteren.
Hoe boeiend zou het zijn om een training ‘Luisteren – WEES STIL’ te geven. Samen onderzoeken wanneer je luistert, naar wie/wat je luistert, hoe je luistert en waarom je soms weigert te luisteren.
Als je dit wil gaan onderzoeken luister ik graag.
*Reflections – Alex Baranowski, Jess Gillam, Jess Gillam Ensemble*