Na 20 jaar naar een nieuwe tandarts. Een andere weg naar een andere praktijk. Wat en wie zit er achter die andere deuren? Welke procedures en werkwijzen gelden hier? Ik hou mijn rol als patiënt. Toch kijk en voel ik anders.

Na een korte kennismaking zit ik met open mond en laat het achterste van mijn tong zien. Ik zit letterlijk met mijn mond vol tanden maar figuurlijk met mijn kiezen op elkaar. Wat zien ze allemaal en welke conclusies trekken ze hieruit? De tand des tijds heeft zijn sporen achtergelaten.

Wat is er al een hoop aan mijn gebit gefikst sinds mijn kindertijd! Mijn herinnering aan mijn eerste tandarts is dat hij niet zoveel op had met kinderen. Hoewel ik geen herinnering heb aan kiespijn, vulde hij destijds wel al mijn kiezen.. Zo ging dat: mijn ouders stelden geen vragen want de tandarts was een autoriteit.

Gelukkig gaven volgende tandartsen me weer vertrouwen, zodat ik nu relaxed blijf. Zelfs zonder verdoving. Ik kan mijn ouders in mezelf zien als het gaat om autoriteit. Ik oefen om waar nodig meer haar op mijn tanden te hebben.

Deze hobbel heb ik weer achter de kiezen