Ik ben op zoek, maar naar wat eigenlijk?
Zijn voorouders waren gelukkig in dat verre land, maar de oorlog maakte hier abrupt een einde aan. Een nieuw leven opbouwen in Nederland was nog niet zo simpel. Want hoe doe je dat: ‘erbij horen’? Hij vertelt dat zij inmiddels zijn overleden. Ze vertelden over dat land: vooral positieve verhalen over hoe mooi het was. Niet over die oorlog, zeker niet over het verdriet. Op mijn vraag waar zijn zoektocht over mag gaan, verdwijnt zijn blik in de verte. Na even stil te zijn, beginnen zijn ogen te stralen. ‘Ik ga daar zelf weer heen, want daar kom ik te weten wat ik kan doen, om als ik hier weer terug ben het verschil te maken. Het land heeft zoveel meer verhalen te vertellen dan alleen die over de oorlog. Niet alleen voor de nakomelingen van de mensen die moesten vertrekken of omkwamen. Voor iedereen mag het beeld meer kleur krijgen. Daar zal ik ontdekken hoe ik dat kan gaan doen!’
Een familieopstelling gaat zeker (ook) over de mooie, fijne verbintenis tussen mensen. Prachtig om te zien hoe het vuurtje van een voorouder, een aantal generaties later zomaar weer opvlamt.