Vera: (familie)opstellingen zijn alles behalve zweverig

Familie: voor de een de plek waar alles mag, iedereen welkom is. Voor de ander een benauwende plek omdat moeder altijd iedereen om zich heen wil. Er altijd iets vervelends gebeurd. Of de afwezigheid van iemand zo voelbaar is. ‘Met opstellingen onderzoek je jouw dynamiek binnen een groep. Kom je steeds hetzelfde tegen in je leven: een vaag gevoel van onrust, verdriet, irritatie? Het uitbeelden met een opstelling zorgt in veel gevallen voor een ‘aha-moment’.

Dat vertelt de Voorschotense Vera van Houten. Na haar opleiding Werken met Opstellingen en aanvullende opleidingen bij Plata in Leiden, startte zij haar eigen praktijk in het dorp. ‘Denk niet dat familie-opstellingen zweverig zijn, verre van dat’, benadrukt ze. ‘Het is juist vaak heel praktisch. Mensen staan versteld van het resultaat als ze dat verleden begrijpen.’

Jouw start op deze aardbol, heeft nog steeds invloed op je
Je hebt het te doen met de situatie waarin je als baby terechtkomt. In je eerste levensjaren besluit je hoe je het beste daarmee om kan gaan. Dit gaat onbewust, want een baby bedenkt niet: ‘Ik heb honger: als ik ga huilen komt er iemand’. Of ‘Mama is verdrietig, laat ik maar lief zijn.’ Ieder gezin heeft eigen regels. Het ene kind houdt zich hier aan, het andere zoekt de grenzen op. Accepteerde jouw opa geen tegenspraak, dan kan jouw vader ook een strenge vader worden. Of hij laat jou in alles vrij. (On)bewust beïnvloeden we elkaar. Ouders doen wat ze kunnen. Hoe ze doen, is niet hoe ze zijn.

Opstellingen in Voorschoten
Bij een individuele opstelling werken we met voorwerpen, die je neerzet voor een persoon of gevoel. Met het schuiven met de voorwerpen komen gedachten en ervaringen op. Bij een groepsopstelling is er een groep mensen en iemand met een vraag. Mensen uit de groep worden gevraagd als ‘stand-in’. Vaak gebruiken ze woorden of gebaren die precies passen bij de persoon waarvoor ze staan. Een opstelling kan nog weken doorwerken. Spontaan kunnen veranderingen komen in gedrag van mensen zonder dat ze weten van de opstelling. Ons onbewuste weet zo ontzettend veel meer dan onze hersens kunnen bevatten! Het is niet in een paar zinnen uit te leggen hoe het werkt. Steeds meer mensen (willen) ervaren hoe een opstelling hen verder helpt.

Benieuwd wat een (familie) opstelling voor jou kan betekenen? Vera vertelt er graag meer over. Neem contact op via rust@veravanhouten.nl.

Foto: In haar praktijk in Voorschoten organiseert Vera van Houten individuele en groeps-(familie)opstellingen. Foto: VSK